Skriva – att hitta inspiration

Inspiration är något vi alla söker efter när skriver. Ibland kommer det till en på löpande band och andra gånger skiner inspirationen med sin frånvaro. När man har svårt att hitta inspiration finns det sällan en lösning som alltid fungerar, men det finns mycket man kan prova på.

Det första man bör veta är att inspiration kan slå en när man minst anar det. Av denna anledning bör man alltid ha tillgång till papper och penna så man kan skriva ned idéer när de dyker upp. Köp detta på en gång och se till att de följer med överallt så kommer ingen bra idé gå till spillo.

Men när man sitter ned och försöker skriva men ingen kommer till en behöver man försöka leta inspirationen. Vi är alla olika och det som fungerar för någon kanske aldrig kommer att funka för någon annan. Men det finns fortfarande en mängd övningar som kan vara värt att prova på när orden vägrar komma. En del kanske känns väldigt ickerelevanta för det man skriver men det handlar inte om vad man skriver utan det faktum att man skriver. De som regelbundet använder sig av kreativa övningar som en hjälp i skrivandet kan vittna om hur något helt plötsligt lossnar när man skriver om något helt annat.

Ibland kan man tro att det är inspirationen som saknas, men vad det egentligen sitter i är motivationen. Detta är något som måste tacklas på andra sätt än brist av inspiration. Till att börja med kan man ställa sig själv frågan varför man skriver till att börja med? Det finns något som fick en att börja och kan man hitta tillbaka till detta kan motivationen ligga där och vänta på en. Tydliga mål kan vara till stor hjälp rent allmänt när det gäller motivationen och man bör skriva ned dessa innan man börjar varje nytt projekt.