Köpa ljudböcker – Olika alternativ

Idag finns det flera vägar att gå för den som vill köpa ljudböcker. Vilken form som passar bäst beror mycket på hur många böcker man vill lyssna på per månad.

Nedladdning av enstaka bok

När ljudboken en gång lanserades var nedladdning av enstaka bok det vanligaste sättet att köpa ljudbok. Man betalade för en bok varpå man fick tillgång till en länk varifrån boken kunde laddas hem. Denna variant finns fortfarande även om det är betydligt fler som väljer något annat alternativ. Orsaken varför detta sätt inte längre dominerar är priset. Priset per bok hamnar nämligen på vad en bok kostar i handeln dvs 150-250kr st.

Abonnemang

Detta är den form som växer sig allt starkare idag. Man betalar en månadsavgift och får därefter tillgång till E-butikens hela utbud. Det blir lite som att ”låna” från ett bibliotek även om man får betala en summa för detta. Fördelen är att priset per bok blir betydligt lägre. Priset är lite olika mellan olika aktörer men 150-200kr för en månad är relativt vanligt. Vid nedladdning räcker denna summa till en bok. Vid abonnemang kan man lyssna på hur många böcker man vill under denna tid. Många aktörer har även en funktion som gör att man kan lyssna offline vilket gör att man inte måste ha tillgång till internet under hela lyssningstiden.